“Musik, Konst & Design – mitt syre” – Föredrag av Katarina Fallholm som berättade om sin
kreativitet och visade sin kollektion

Arr:    Luleå Konstförening
När:   8 februari 2019 kl 17:30
Var:   »Ebeneser
Hur:  Fri Entré

REFERAT   –   av Kenneth Strömberg

Inbjuden av Luleå Konstförening höll operasångerskan och konstnären Katarina Fallholm en föreläsning med rubriken ”Musik, Konst & Design – mitt syre” på Ebeneser i Luleå.

Föreläsningen inleddes med en gemensam övning i fokusering och avslappning för att komma in i det kreativa tänkandet.

Hon sjöng en italiensk sång med samma namn som den världsberömde sångaren Caruso, som lät fantastiskt bra i Ebenesers fina ljudmiljö.

Kreativitet handlar om att våga tänka utanför det egna mönstret eller att anta nya utmaningar. Det krävs mod, sunt förnuft och att samtidigt stå med båda fötterna på jorden. Då kan kreativiteten flöda och finna nya banor.

– Vi i Sverige är ofta lite väl avvaktande och passiva och tar inte alltid för oss, som vi borde, tyckte hon.

Hon berättade sitt livs resa som började i Kalix, där en intressant händelse inträffade när hon som 14-åring träffade en spåkvinna på Barnens Dag, som förutsåg flera kommande händelser i hennes liv.

Hon skulle ställa upp i en sångtävling, gå till final och stå som slutlig segrare på plats i Stockholm. Och hon skulle resa över många hav. Och allt detta inträffade.

Fem år senare fick hon jobb som flygvärdinna. Med New York som stationeringsort. Och där blev det massor av resor över haven, som spåkvinnan sagt.

– Min mor spådde sig också. Och det vara samma sak där. Det blev som det förutsades, berättade Katarina.

Till tonerna av Stilla Natt visade hon sin mycket imponerande kollektion av designade smycken som säljs i det egna företaget Opera & Co, där Katarina svarar för designen och en kollega i Sundsvall står för försäljningen.

Katarina Fallholm är även etablerad som konstnär och skapare av ytterst färgglad och vacker konst.

– Jag fick en bra start på målarkarriären genom en utställning på Smedjan i Luleå, där jag sålde 40 av totalt 43 tavlor, berättade hon.

Katarina Fallholm har under sin kreativa livsgärning bott i Saudarabien och avslutade sin föreläsning med att sjunga en låt som var en stor hit där på 1980-talet.

Det blev en vacker musikalisk avslutning på en konstnärligt trevlig föreläsning.