”Konst ett verktyg för regional utveckling” – Föredrag av Jan Hertting om bl a Treehotel och Icehotell som blivit världsberömda genom konst och fantasi

Arr:    Luleå Konstförening
När:   28 september 2018
Var:   »Ebeneser
Hur:  Konstnadsfritt

REFERAT   –   av Kenneth Strömberg

Treehotel i Harads och Icehotel i Jukkasjärvi är norrbottniska exempel på när man via konst och fantasi når internationell framgång.

Det berättade Jan Hertting vid en föreläsning med rubriken ”Konst ett verktyg för regional utveckling”.

Jan Hertting med förflutet som kommunikationsdirektör vid länsstyrelsen och chef vid Trafikverket var inbjuden av Luleå Konstförening till Ebeneser i Luleå.

Föreläsningen handlade om olika projekt i Japan där man med framgång satsat på konst i olika regioner som gett oanade effekter inom regional utveckling.

– Vår värld förändras ständigt och det sker ganska snabbt. Och för oss människor handlar det om att hitta platser där det går att bo och leva i, berättade Jan Hertting, som besökt Japan vid ett flertal tillfällen.

Han berättade att tidningen Times utsett Treehotel i Harads och Icehotel i Jukkasjärvi som två av de hundra häftigaste exemplen på när internationell framgång nåtts genom användandet av konst och fantasi.

Han berättade om en japansk miljardär som valde att flytta ut konst från centralorter till landsbygden för att stimulera den regionala utvecklingen.

Han lät bygga ett museum och ett hotell i glesbygden som ritades av samma arkitekt för att få samma stil på anläggningarna.

Det fanns många lekfulla inslag i den japanska konsten som komplement till den klassiska och mer strama stilen.

– James Turell gjorde ett starkt intryck som ljuskonstnär och hade skapat ett utrymme med vitt ljus, som gav intryck av det som väntar efter livet, berättade Jan Hertting.

Många av konstverken fanns ute i naturen i olika former och i olika miljöer.

Genom att satsa på konst i alla former fick man fart på den regionala utvecklingen. Dessa framgångar lockar numera besökare från hela världen.