Konst och vin i ett geografiskt och historiskt perspektiv. Föredrag av konstvetaren Ylva Bengtén och lättare förtäring med geografisk/historisk anknytning

Arr:    Luleå Konstförening, Munskänkarna
När:   30 november 2018 kväll
Var:   Sandviksgatan
För:   Medlemmar
Hur:  Entréavgift

 

REFERAT   –   av Kenneth Strömberg

 

En intressant föreläsning om Vin och Konst i ett historiskt och geografiskt perspektiv med en särskild vinprovning kopplad till exklusiva maträtter.

Föreläsningen hölls av Mats Bengtén från Munskänkarna och konstvetaren Ylva Bengtén och var ett samarrangemang av Luleå Konstförening och Munskänkarna i Luleå.

Den historiska resan inleddes i Slavonija i Kroatien, där man hade valt vinet Grasevina i området, där vinodlingen har en mångtusenårig historia. Bland annat har den populära druvan Zinfandel sitt ursprung från den trakten.

Resan gick sedan vidare till i Forum Romanum i Rom, där de vackra ruinerna utgör ett populärt turistmål centralt i den antika staden.

– Allt som skapas av våra händer kan egentligen betraktas som konst, sade konstvetaren Ylva Bengtén. Så även i antiken.

Pompeii i Italien, sydost om vulkanen Vesuvius, hade ett historiskt utbrott år 79 efter Kristus. Där finns vacker konst bevarad. Bland annat i House of the Faun och den lika kända Alexandermosaiken, som är en golvmosaik som hittades vid utgrävningar i Pompeii 1831.

Även vid vulkanen Etna på Sicilien finns vinodlingar. Där odlas Etna Bianco som innehåller 60 procent av den sicilianska druvan Carricante, som finns i de bästa vinerna. Den svarta lavajorden vid Etnas sluttningar ger vinerna en mycket speciell karaktär med unika mineraltoner.

Kärv, jordig och tjurig. Så brukar området Chinon söder om Paris beskrivas. Ett Chinon-vin måste innehålla minst 90 procent Cabernet Franc.

Producenten Baptiste de Theil odlar sina druvor med minsta möjliga påverkan på vingården. Och lär ta tillvara varje mogen handplockad druvas naturliga fuktighet och balans när den är som bäst.

Den historiska resan tog sig över Atlanten och landade i USA hos Edward Hopper 1882-1967, en amerikansk målare som var känd för sina realistiska skildringar av ensamheten i samtida USA. Hans Nighthawks är en av USA:s mest kända målningar.

Som en kontrast till Edward Hoppers strama och enkla bilder så blev det ett vin som heter Prohibition, fruktigt med mycket godsaker i smaken. Nittio procent av allt vin som tillverkas i USA kommer förövrigt från Kalifornien.